Dünyanın En Ünlü Şehir Simgeleri ve Hikayeleri
u aralar “turist gibi gezmemenin” moda haline dönüştüğünü biliyoruz.
Doğruya doğru, biz de lokal olanı keşfetmekten daha büyük bir haz
duyuyoruz, çünkü o zaman gerçekten bir şey “keşfetmiş” gibi
hissediyoruz. Ancak bu demek değil ki turistik yerleri görme işini bir
kenara bırakıyoruz. Hal böyle olunca, gittiğimiz şehirlerin en ikonik,
en popüler yapılarını da gözden kaçırmamaya çalışıyoruz. (Zaten
genellikle şehir sizi oraya gitmeye zorluyor) Aşağıda göreceğiniz üzere
bu simgelerden bazılarına ayar oluyor, bazılarına bakmalara doyamıyor,
bazılarını ise hikayesini okuduktan sonra daha anlamlı bulmaya
başlıyoruz. Hazır bu tip bir araştırmaya girmişken sizinle de dünyanın
en popüler şehir simgelerinin hikayelerini paylaşalım, sizler için de
bir anlam ifade etsinler istedik, buyursunlar efenim, karşınızda
Dünyanın En Ünlü Şehir Simgeleri ve Hikayeleri.
Artık romantizmle özdeşleşmesinden, Fransızların asla İngilizce
konuşmamasından dem vurulmasından ya da Laduree’nin önünde fotoğraf
çektiren kırmızı bereli kızlarımızdan sıkıntı bastığına göre, en azından
bir diğer Paris klişesi olan Eiffel Kulesi’ne daha anlamlı bakmanın
vakti geldi. Şu anda önünde sarmaş dolaş fotoğraf çektirmeyen çiftlerin
itinayla dövüldüğü kule, aslında pek de romantik bir hikayeye sahip
değil tabi.
Bundan tam 126 yıl önce tamamlanan ve günümüzde yılda 7 milyona yakın ziyaretçi çeken bu turist magneti, Gustave Eiffel’in firması tarafından Fransız İhtilali’nin 100. yılı kutlamaları dahilinde şehirde düzenlenen bir fuarın giriş kapısı olması amacıyla inşa edilmiş. 324 metre uzunluğundaki kulenin yapım aşamasındaki masrafları tahmin edilenden 1 milyon Frank(çık) daha yukarıda çıkınca büyük bir panik yaşanmış, ancak ilk 5 ay içinde 1,9 milyon kişi tarafından ziyaret edilince masrafların büyük bir kısmı da karşılanmış olmuş. Bu arada, yukarıda Gustave Eiffel’in “firması tarafından” vurgusunu yapmış olmamızın bir sebebi var, çünkü günümüzde yapının mimarı da Mösyö Eiffel olarak bilinmesine rağmen birçok kaynakta da tasarlayan kişinin o olmadığı iddiaları yer alıyor.
Sizi küçük sürprizlerle şaşırtalım: Eiffel Kulesi, açılış tarihinden beri neredeyse 250 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiş.
Biraz da tarihi bilgi verelim: 2. Dünya Savaşı döneminde, Nazi istilası sürecinde kulenin asansörünün kabloları kesilerek Nazi sembolü “Swatiska’nın” kulenin tepesine yerleştirilmesi önlenmeye çalışılmış. Asansör olmayınca 1665 basamağı çıkacak kadar akıllarını kaçırmışlar mıydı, onu biz de bilemiyoruz.
Biraz da manyaklaşalım: 2008 yılında “obje fetişisti” olan bir kadın, resmi olarak Eiffel Kulesi ile evlenmiş ve müstakbel kocası için soyadını La Tour Eiffel olarak değiştirmiş.
Daha çok Paris isterseniz Paris Gezi Rehberimize de bekleriz.
Özgürlük Anıtı ya da orijinal adıyla Statue of Liberty, New York’a
giden her turistin görmeyi görev bellediği, karşı konulamaz bir havaya
sahip. Daha önce potansiyel turistler olarak türlü türlü filmde
yıkıldığını, devrildiğini, yandığını, uzaylılar Dünya’ya saldırdı mı ilk
darbe alan yerin burası olduğunu gördüğümüzden midir bilinmez,
kendisiyle bir bağımız da oluşmuş durumda, haliyle gittiniz mi görmeden,
yamacına gitmeden edemiyorsunuz. Tipik bir Amerikalıya sorsanız
“gitmesen de olur DUDE” cevabını alma ihtimaliniz çok yüksek, açıkçası
bize sorsanız da uzaktan görmek yetiyor da artıyor bile, ama yine de
hikayesini es geçmek olmazdı. Yılda 4 milyon kişi yanılıyor olamaz!
Frederic Bartholdi tarafından tasarlanan ve kaidesi bile birlikte 93 metre uzunluğuna ulaşan heykelin yapımından, yukarıda “senin için şöyle böyle diyorlar Gustave’cığım” diye atıp tuttuğumuz Gustave Eiffel de eksik kalmamış ve Fransa’nın Amerika’ya hediyesi olarak verilmiş. Roma mitolojisinde yer alan özgürlük tanrıçası Libertas’tan esinlenilerek yapılan heykelin tacındaki 7 sivri uç, 7 kıtayı temsil ediyor ve elinde, üzerine Amerika Bağımsızlık Bildirgesi’nin tarihinin yazdığı bir tablet tutuyor.
Tarihi bilgi: Anıt, 19. yüzyılın ortalarından itibaren özellikle göçmenler için bambaşka bir anlam ifade etmeye başlamış, çünkü o dönemde yaklaşık 9 milyon kişinin göç ettiği Amerika’ya yaklaşıldığında göçmenlerin hedefe ulaşmayı başardıklarını fark etmelerini sağlayan ilk simge tabi ki Özgürlük Anıtı’ymış.
Hüzünlü bir şeyler: Şu ana dek anıtın tepesinden kendini atan ve intihar girişimi beklediği yönde sonuçlanan 3 kişi var.
Anlamsız bilgi: Lady Liberty’nin ayak numarasını merak edenler varsa, 859!
Aşırı yararlı bilgi: 2 parçadan oluştan dev New York Rehberimiz için şuraya ve hatta şuraya da bakabilirsiniz.
Kolezyum’un tarihi pek eskilere, M.Ö 72-80 yılları arasında kadar dayanıyor. Aslında birçok film ve romandan da bildiğiniz üzere, o dönemde var olan gladyatörlerin savaşması, hayvanların dövüştürülmesi, çeşitli infazların, halka yönelik gösterilerin gerçekleşmesi ve halkın bu “gösterileri” alanı çevreleyerek izleyebilmesi amacıyla inşa edilmiş. Köleler ve mahkumlar tarafından bir amfi tiyatro şeklinde inşa edilen yapı yaklaşık 50.000 kişiyi ağırlayabilecek bir büyüklükte. (Tarihçiler insanların çok yüksek ihtimalle oldukça sıkışmış bir halde oturduklarını tahmin ediyor) Tabi böyle bir dönemde “Ricardo gel erken gidelim de en önden yer kapalım” gibi bir muhabbet olmadığını da tahmin ediyorsunuzdur, zira halkın Kolezyum’daki oturma dağılımı da mensubu oldukları sınıfa göre belirleniyordu.
Yüreğinize su serpelim: Yaygın efsanenin aksine, Kolezyum’da insanların aslanların önüne atılması gibi aşırı brutal bir durum yaşandığına dair herhangi bir kanıt yok. Uydurmayın, İlber Ortaylı ağzınızı kırar.
Manyakça bilgi: Eğer Kolezyum’un en ihtişamlı dönemlerinde gladyatör olsaydınız, başınıza gelebilecek en kötü senaryo, yapının “batı kapısından” çıkmanız olacaktı, çünkü burası arenada hayatını kaybeden insanların ve hayvanların çıkarıldığı kapı olarak biliniyordu.
Roma sevenler için Roma Gezi Rehberimizi buraya bıraktık.
Geldik en ayar olduğumuz şehir simgesi Manneken Pis, yani “işeyen
çocuk” heykeline. Kendisini görünce yanlış yere geldiğimizi
düşündüğümüz, 2-3 dakika bakındıktan sonra kendimizce Brüksel ile küçük
çaplı bir kavgaya tutuştuğumuz, “ulan nasıl oldu da bu kadar ünlü oldu
bu heykelcik” diye hayretler içinde kaldığımız Manneken Pis’in
hikayesini keşfetmek bize de biraz olsun iyi geldi. En azından artık
neden ünlü olduğunu biraz olsun anlayabiliyoruz. (hak verdiğimizden
değil ya, neyse)
Aslına bakarsanız Manneken Pis ile ilgili birçok efsane var, çoğunun uydurma olduğunu anlamak için bu konuda uzman olmak falan gerekmiyor, ancak yine de bir şekilde hakkında konuşulmasını sağladığı için başarılı olarak kabul edilebilirler. Bunlardan en yaygın olanı, savaş döneminde küçük bir çocuğun şehri kuşatan askerlerin attığı büyük bombalardan birinin üzerine işeyerek şehri kurtarmış ve bu sebeple şehre heykelinin dikilmiş olduğu. Ne kadar doğrudur bilemiyoruz (tabi ki doğru değil) ancak halk buna inanmayı sevdiği gibi, heykele her sene yılın farklı dönemlerde farklı kıyafetler giydiriliyor ve kıyafetleri şehir müzesinde sergileniyor.
Dalga geçmelik bilgi: Bulunduğu noktaya yerleştirildiğinden beri Manneken Pis bol bol çalınıyor. Şu anda gidip göreceğiniz versiyonu ise aslında bir replika, ancak onu bile sık sık çalıyor ya da kırıyorlar. Ayıp ile komik arasındaki ince çizgide kaldık, gülmeden edemeyeceğiz. (Valla biz yapmadık)
Turistlere faydalı: İlgilenenler için Brüksel İpuçları ve Brüksel Gezilecek Yerler Rehberimiz burada sizi bekler.
Berlin’e ayak basan her bireyde karmaşık duygular yaratan Berlin
Duvarı, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya’ya kaçmalarını
engellemek için 1961 yılında inşa edilmeye başlandı. “Utanç duvarı”
olarak anılmasının çok daha yerinde bir karar olduğu Berliner Mauer,
neredeyse dün diye tabir edilebilecek 1989 yılındaki yıkılış tarihine
kadar orada kalmayı başardı ve birçok hüzünlü hikayenin de kaynağı oldu.
Aslında basit bir tel örgü çekilmesiyle başlayan süreç, bu tel
örgülerin duvara çevrilmesi, ardından duvarın doğu tarafından batıya
kaçmaya çalışan kişilerin daha kolay görülebilmesi için beyaza boyanması
ve gözlem kulelerinin çoğaltılmasıyla daha da sıkı bir hale geldi.
Süreç boyunca yaklaşık 5000 kişi bunca önleme rağmen duvarın diğer
tarafına tüneller kazarak, bavulların içine girerek ya da bagajların
içine saklanarak geçmeyi başarsa da, 200’ün üzerinde insan da geçmeye
çalışırken hayatını kaybetti.
Gezginlere yararlı bilgi: Günümüzde duvarın 1,3 km’lik bir bölümü
“East Side Gallery” adı altında, üzerinde çeşitli sanatçıların çalışmalarının bulunduğu bir alan olarak ziyaret edilebiliyor, kesinlikle kaçırmayın!
Turistlere sevindik olma kaynağı: Berlin İpuçları, Berlin Gezilecek Yerler, Berlin’le İlgili Şaşırtıcı Bilgiler ve Berlin Gece Hayatı rehberlerimiz ellerinizden öper.
6. Kopenhag – Küçük Deniz Kızı Heykeli
İşte Manneken Pis ile kapışacak bir diğer “bu muymuş yani” sembolü daha. En azından adında “küçük” olduğunu söyleyerek hayal kırıklığı derecemizi biraz daha aza indirgiyorlar, onun için kendilerine bir teşekkürü borç biliriz. Tabi ki küçük olan her şeyi beğenmiyor değiliz (hayır manidar espri yapmıyoruz), ancak bunlar da bu kadar ikonik hale gelmek için biraz komik kalıyor sanki. Yine de Manneken Pis’e göre çok daha estetik bir heykel olduğunu kabul etmek gerekiyor, orası ayrı.
Küçük deniz kızı heykelinin hikayesine gelecek olursak: Carl Jacobsen, Kopenhag’da bulunan Royal Danish Theatre’da bir bale gösterisi izliyor ve gösteriden çok etkileniyor. Söz konusu heykelin yapılması için bir girişimde bulunmaya karar veriyor ve balerin Ellen Price’tan bu heykel için modellik yapmasını rica ediyor. Ellen Price sanat için soyunmayı kabul edecek, sizin bildiğiniz kızlardan olmadığı için bu öneriyi kabul etmeyince, Ellen Price’tan esinlenilmesine rağmen nü model olarak heykeltıraş Edvard Eriksen’ın eşi model alınıyor. Sonradan ortaya türlü efsane çıkar ve bunlardan en yaygını küçük denizkızının karada yaşamakta olan bir prense aşık olduğu ve bu sebeple ona en yakın olabileceği noktada oturduğu söylenir durur.
Sizi küçük sürprizlerle şaşırtalım: Heykel üzerinde bulunduğu kayaya yerleştirildiği günden beri defalarca saldırıya uğramış. Kafası kesilmiş, kolu koparılmış hatta protesto amaçlı üzerine çarşaf bile örtülmüş. İnsanları anlamak zor tabi.
Daha Londra’nın L’sini söylediğimizde gözünüzde canlanan görüntünün
içinde Big Ben’in olduğuna adımız gibi eminiz. O zaman bu ikonik
simgeden de bahsetmeden geçmek olmazdı diyerek konuya girelim.
Bu noktada önce yanlış bilinen bir gerçeği düzeltmeyi görev biliriz! Çoğumuz Big Ben’i saat kulesinin adı olarak bilsek de, aslında Big Ben kulenin büyük çanına verilen isim, fakat zaman içinde halk arasında komple kule için kullanılan bir isme dönüşmüş. Kulenin orijinal adı Elizabeth Tower. (Zaten bıraksak İngiltere’deki her şeyin adını Elizabeth koyacaklar) Westminster Sarayı 1830’lu yıllarda çıkan bir yangın sonucu zarar gördüğünde, hatta neredeyse yerle bir olduğunda, yeni binaya daha ihtişamlı ve ilgi çekici olması amacıyla bir saat kulesi eklenmesinin daha iyi olacağını düşünmüşler. Muhtemelen bu kadar da ilgi çekeceğini düşünmemişlerdi tabi.
Çılgın bir bilgi daha: Londra’nın en ünlü saati olmak kolay değil. Bu yüzden her sene saatle ilgili ayarlamaların yapıldığı dönemde oldukça ciddi bir sürece girildiği gibi, sarayın içinde bulunan tam 2000 adet saat de teker teker Big Ben’e göre ayarlanıyor.
Basın gidin dedirtecek bilgi: Big Ben Saat Kulesi’nin dışından 58 tane fotoğraf çekebilirsiniz, ancak İngiliz vatandaşı değilseniz içini gezdirmiyorlarmış. YOK YA.
Biz AKM neden kapandı, neden açılamadı aşamalarını henüz (!)
atlatamamışken, yılda yaklaşın 3000 etkinliğe ev sahipliği yaparak
aklımızı alan Sidney Opera Binası, aslında öyle çok da çılgın bir
hikayeye sahip değil. Dünyaca ünlü binanın mimarı Jorn Utzon, bu
projenin mimari olarak seçilmeden önce 3 juri tarafından geri
çevrilmesine rağmen, 4. jurinin kararı ile 232 diğer yarışmacı arasından
sıyrılmayı başarmış ve muhtemelen hayatının en önemli projesine imza
atmış. (Eminiz bu işi yalnızca 5000 Pound’a yaptığına pişman olmuştur.)
Normalde 4,1 milyon pound’a inşa edilmesi planlanırken proje sonunda
toplam bütçe yaklaşık 60 milyon pound’u bulunca işler Jorn Bey için
biraz karışsa da, yapının Unesco Dünya Mirası listesine de dahil olması
ve yılda ortalama 2 milyon kişinin etkinliklere seyirci olarak katılması
ile, herkesin gönlünü almayı başarmıştır diye tahmin ediyoruz.
Kıskançlıktan öldüren bilgi: Queen, tam 4 kez Sidney Opera Binası’nda sahne almış. Sidney’i göremediğimize mi yanalım, Queen’i kaçırdığımıza mı üzülelim biz de şaşırdık.
Dünyadaki kaynakları kimin tükettiğini bulduk: Binanın tam 1000 odası var ve yılda 15.000 ampul değiştiriliyor.
Ben abartıp orada yaşamaya hallendim diyenlere şurada yerlisiyle, daha doğrusu Türkiye’den Sidney’e göç etmiş bir Türk ile yapılmış bir röportajımız da var.
Halini görünce insanı bir gülme tutan, turistlerin saçma sapan
ittirmeli pozlarına maruz kalmaktan neye yaradığını bile kimsenin
bilmediği Pisa Kulesi’nin hikayesi de tahmin ettiğiniz üzere biraz
gülünç. Normalde tabi ki dik olması hedeflenerek 1173 yılında inşa
edilmeye başlanan kule, 3. katı inşa edilirken, esrarengiz bir şekilde
eğilmeye başlamış çünkü kulenin üzerine inşa edilmekte olduğu toprağın
bu yapının ayakta kalabilmesi için elverişsiz olduğu ortaya çıkmış.
Fakat bu onları durdurmak için yeterince geçerli bir sebep olmamış.
Savaş nedeniyle bir süre ara verildikten sonra (yaklaşık 100 yıl kadar)
inşaata tekrar başlamışlar. Ancak toparlamaya çalıştıkça işler iyice
saçma bir hal almış ve kule günümüzdeki “yamuk” görüntüsüne kavuşmuş.
Aslına bakarsanız normalde pek de ilgi çekmeyecek bir şehrin günümüzde
ciddi bir turist popülasyonunu kendine çekiyor olmasının ana sebebi
olduğu için, bilinçli bir şekilde yapmamış olsalar da, birçok açıdan
mimarlarını tebrik etmek gerekiyor.
Battıkça batıyorlar: Zemin nedeniyle Pisa Kulesi’nin eğilip bükülmesi bir yana, yanındaki katedral ve vaftizhane de yavaş yavaş batmaya başlamış. Bakalım bundan yüzyıllar sonra ne olacak?
Güvenli mi? Pisa Kulesi 90’lı yıllarda bir süre tadilat için kapatılmış ve sağlamlaştırılmış. Dolayısıyla içine girmenin güvenli olduğu söyleniyor. Ancak biz yine de sorumluluk kabul etmiyoruz. Sonra OitheBlog girin dedi girdik, yazıklar olsun size demeyin.
Hindistan’ın en ünlü yapısı Tac Mahal’ın hikayesini seveceksiniz,
çünkü oldukça masalsı bir havası var. O dönemki imparatorluğun hükümdarı
olan Şah Cihan, üçüncü ama en sevdiği karısı (ne kadar ince bir adam)
olan Mümtaz Mahal’ı 14. çocuklarını doğurduktan sonra kaybeder. Karısını
kaybedince uzun süre yas tutan Şah Cihan, sonunda onun adına heybetli
bir anıt yaptırmaya ve anısını sonsuza kadar yaşatmaya karar verir.
İnşasına 1632 yılında başlanan Tac Mahal’ın yapılması yaklaşık 20 yıl
sürer, yapımında 20.000’e yakın işçi çalışır ve binayı oluşturan
taşların taşınabilmesi için binlerce fil kullanılır. İşin kötüsü bu
hüzünlü hikaye, burada kalmıyor, çünkü Şah Cihan, bir süre sonra
hastalanıyor, yerine geçmek isteyen oğlu ise bu durumdan yararlanarak
babasını hapse attırıyor. Ölene dek hapiste kalan Şah Cihan’ın hapis
tutulduğu yerden dışarı bakınca ise karısı için yaptırdığı Tac Mahal
görünüyor. Hikayeden çıkarılacak sonuç: 3 kadın ile evlenmeyin.
Çevreci bilgi: Günümüzde, yılda 3 milyona yakın kişi tarafından ziyaret edilen Tac Mahal’in dışı beyaz mermerden yapıldığı için civarındaki fabrikaların yarattığı hava kirliliği binanın olumsuz yönde etkilenmesine neden olunca, konuyla ilgili birçok kampanya başlatılılır ve binayı koruma amacıyla birçok fabrika kapatılır.
İster inan ister inanma bilgisi: Rivayete göre Şah Cihan, Tac Mahal’in tam karşısına, aynı yapının siyah mermer ile yapılmış bir versiyonunu inşa ettirmek istemiş, ancak oğlu ile olan çekişmesi bu yapının var olmasının önüne geçmiş.
Çoğumuzun Kremlin Sarayı ile karıştırdığı, soğana benzeyen renkli
kubbeleriyle ünlü, rengarenk ve bir kilise için gereksiz tatlılıktaki
Aziz Vasil Katedrali, özelden genele doğru gidecek olursak Kızıl
Meydan’ın, Moskova’nın hatta komple Rusya’nın en ünlü yapısı. Zaten
güzelliği ve ihtişamı karşısında bu kadar ünlü bir hale gelmemesi son
derece anormal bir durum olurdu.
Daha uluslararası adıyla Saint Basil’s Cathedral, dengesiz kişiliği ile nam salmış “Korkunç İvan” tarafından Rusya’nın kazandığı zaferleri kutlama amaçlı yaptırılıyor. Hansel ve Gretel’den fırlamış görünümlü katedralin en ilgi çekici tarafı olan 8 kubbesinin her biri de, savaşlarda kazanılan 8 ayrı zaferi temsil ediyor. İlk yapıldığı dönemlerde som altından olan kubbeler, 1670 yılında farklı renklere boyanıyor, 1860 yılında bu renkler daha da karmaşık bir hale getiriliyor ve bugünkü görüntülerini alıyorlar. Şu an bir müze olarak hizmet veriyor ve Kremlin Sarayı’nın hemen yanında ziyaret etmeniz için sizi bekliyor. (Size o Rusya biletini baktırtacağız)
Klişeye boğuyoruz: Katedralin İtalyan mimarı Barma’nın benzer güzellikte bir yapıyı başka bir noktaya daha yapamaması için Korkunç İvan tarafından gözlerinin oydurulduğu gibi bir efsane var. Ancak bu efsane dünyanın her ülkesindeki her güzel yapının mimarı için söylenip durduğuna göre, galiba o aralar akım haline gelmiş bir efsane biçimi-imiş.
Ürkütücü bilgi: Çin Seddi’nin yapımında kullanılan harçta insan kemikleri kullanıldığı gibi manyakça bir söylenti olsa da, bu aslında yapım aşaması sırasında hayatını kaybetmiş olan işçilerin duvar yakınına gömülmüş olmasının abartılmış halidir.
Bir yanlışı düzeltelim: Hayır, Çin Seddi Ay’dan bakınca görünmüyor, bu mümkün değil. (Evet biz de inanmak istiyorduk)
Meşhur Hollywood Sign bu günlerini görmeden önce, 1900’lerin
başlarında, çiftçilerin, kovboyların ve yerel halkın yaşadığı “buralar
eskiden dutluktu” muhabbetinin kolaylıkla çevrilebileceği türden bir
yerdi. Fakat zamanla bölgenin olumlu hava şartları ve çekim
yapmaya/stüdyo kurmaya elverişli alanlara sahip olması nedeniyle yavaş
yavaş stüdyoların dikkatini çekmeye başladı ve 20’li yıllardan itibaren
bu işlerin merkezi haline geldi. Kasaba görünümündeki kentin yerini
ışıklı tabelalar ve ihtişamlı binalar aldıkça, insanların buraya olan
ilgisi de pek tabi tavan yaptı. Bu gelişim sürecinde bölgeye yatırım
yapan emlak zenginlerinden birisi, “Hollywoodland” adlı
gayrimenkul projesi için bir billboard, yani tabela yaptırmaya karar
verir. Akabinde Büyük Buhran ve savaş gibi ciddi süreçler araya girince,
söz konusu firma batar ve Hollywood Land tabelası da kaderine terk
edilir. Yine de tabelanın yıllardır orada var olması, onun ikonik bir
hale gelmesini sağlamayı başarmıştır ve onu yaptıran firma ile
özdeşleştirilmeden, şehrin bir simgesi haline dönüşür. Aslında yer yer
bu ikonu pek sallamadıkları ve çürümeye bıraktıkları bile olmuş ancak
eksik olmasın Playboy’un kurucusu Hugh Hefner gibi kişilerin desteğiyle
yenilenmiş. Canım benim demek tek derdi popo değil adamın.
Eğlenceli olmayan bilgi: 1932 yılında Peg Entwistle adlı Broadway oyuncusu, şansını denemek için Los Angeles’a taşınmış ve burada oyunculuk yapmaya başlamış ancak bir türlü istediği başarıyı yakalayamayınca aynı yıl Hollywood tabelasının “H” harfinin üzerine çıkarak kendini aşağı bırakmış ve hayatını kaybetmiş.
Eğlenceli olan bilgi: Tabelanın adeta çürümeye bırakıldığı önemsiz dönemlerinde, Hollywood yazısı bazı şakacı arkadaşlar tarafından “Hollyweed” olarak değiştirilerek, Los Angeles’ta esrarın legal hale getirilmesi için küçük bir çaba gösterilmiş.
Orijinal adıyla Cristo Redentor, Rio’ya ayak basan
her insanın mutlaka peşine düştüğü, dünyanın en ünlü heykellerinden ve
dini sembollerinden biri. Oldukça ihtişamlı ve heybetli bir heykel
olduğu için aslına bakarsanız çoğumuz tarafından dini bir sembol olarak
değerlendirilmekten çok görsel ve sanatsal değeri nedeniyle ilgi
çekiyor. Corcovado Dağı üzerinde yükselen heykelin inşasına tam olarak
1922 yılında konuyla ilgili bir yarışmanın yapılmasının ardından
başlanmış ancak işin fikir babası 1850’li yıllarda bu işi kafaya koymuş
olan Fransız bir rahip olarak biliniyor. Yarışmayı kazanan Heitor Da
Silva Costa’nın önderliğinde 9-10 yıla yakın sürede tamamlanan ve
kaidesiyle birlikte 38 metre uzunluğuna erişen heykelin kollarını açmış
bir şekilde tasvir edilmesi ise barışı ve İsa’nın herkesi kucakladığını
temsil etmek amacı ile yapılmış.
Güldürdü: 2010 yılında kimliği belirsiz bir kişi İsa heykelinin üzerine sprey boyayla bir şeyler karaladığı için ülke çapında aranmaya başladığı gibi, olay belediye başkanının televizyonda çıkıp “Onu bulacağız!” açıklamaları yapacağı kadar da büyümüş. Onlar kızmış ama, biz güldük.
Korkuttu: Kurtarıcı İsa Heykeli’ne, daha önce birkaç kez yıldırım düşmüş. Bunlardan en yakın zamanda gerçekleşeni İsa’nın 2 parmağının kopmasına neden olmuş. Buradan kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Size piramitlerin tarihi çok da başarılı anlatamayabiliriz, kimsenin
sırrını çözemediği şeyi bizim çözmüş olmamızı bekleyeceğinizi de
sanmıyoruz. Ancak şu güne dek çözülebilen ve bilinen kısımlarını şöyle
bir özet geçmeyi deneyeceğiz.
Mısır’ın Gize kentinde bulunan üç büyük piramidin en eskisi ve en büyüğü olan Keops Piramidi aslında Kral Khufu için bir anıt mezar olarak inşa edilmiş. Günümüzde 152 metre yüksekliğinde olmasına rağmen 9 metre kadarını erozyon nedeniyle kaybettiği söyleniyor. 4000 yıl kadar dünyanın en yüksek yapısı olma özelliğini taşıyan ve 2,3 milyon kireç taşındanan oluşan piramidin yapımı M.Ö 2540 civarında başlamış ve tahminlere göre 23 yıl kadar sürmüş. Taşların nasıl taşındığı, nasıl yerleştirildiği ve genel olarak bu yapının nasıl oluşturulduğu konusunda birçok hipotez olsa da, henüz gizemini koruyor.
Ağızları açık bırakan bilgi: Keops Piramidi’nin taşları kullanılarak, neredeyse 30 tane Empire State binası inşa edilebiliyor. Sırf bu sebepten bile “bu adamlar bu işi o dönemde nasıl başarmış yahu?” sorusunu 80 kez sorasımız geliyor.
Turistlere bilgi: Büyük Gize Sfenks’i de tam olarak bu bölgede bulunuyor ve Sfenks’in yüzünün Khufu’nun oğlu Kefren’den esinlenilerek yaratıldığı tahmin ediliyor.
Not: Tahmin edersiniz ki bu yazıyı çeşitli kaynaklardan araştırma yaparak hazırladık. Doğru olmadığını düşündüğünüz bir bilgi içeriyor olabilir, ancak her eseri birçok farklı kaynaktan bakıp en doğru olanını yazının içine eklemeye çalıştığımızı bilin istedik.
1. Paris – Eiffel Kulesi
Artık romantizmle özdeşleşmesinden, Fransızların asla İngilizce
konuşmamasından dem vurulmasından ya da Laduree’nin önünde fotoğraf
çektiren kırmızı bereli kızlarımızdan sıkıntı bastığına göre, en azından
bir diğer Paris klişesi olan Eiffel Kulesi’ne daha anlamlı bakmanın
vakti geldi. Şu anda önünde sarmaş dolaş fotoğraf çektirmeyen çiftlerin
itinayla dövüldüğü kule, aslında pek de romantik bir hikayeye sahip
değil tabi.Bundan tam 126 yıl önce tamamlanan ve günümüzde yılda 7 milyona yakın ziyaretçi çeken bu turist magneti, Gustave Eiffel’in firması tarafından Fransız İhtilali’nin 100. yılı kutlamaları dahilinde şehirde düzenlenen bir fuarın giriş kapısı olması amacıyla inşa edilmiş. 324 metre uzunluğundaki kulenin yapım aşamasındaki masrafları tahmin edilenden 1 milyon Frank(çık) daha yukarıda çıkınca büyük bir panik yaşanmış, ancak ilk 5 ay içinde 1,9 milyon kişi tarafından ziyaret edilince masrafların büyük bir kısmı da karşılanmış olmuş. Bu arada, yukarıda Gustave Eiffel’in “firması tarafından” vurgusunu yapmış olmamızın bir sebebi var, çünkü günümüzde yapının mimarı da Mösyö Eiffel olarak bilinmesine rağmen birçok kaynakta da tasarlayan kişinin o olmadığı iddiaları yer alıyor.
Sizi küçük sürprizlerle şaşırtalım: Eiffel Kulesi, açılış tarihinden beri neredeyse 250 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiş.
Biraz da tarihi bilgi verelim: 2. Dünya Savaşı döneminde, Nazi istilası sürecinde kulenin asansörünün kabloları kesilerek Nazi sembolü “Swatiska’nın” kulenin tepesine yerleştirilmesi önlenmeye çalışılmış. Asansör olmayınca 1665 basamağı çıkacak kadar akıllarını kaçırmışlar mıydı, onu biz de bilemiyoruz.
Biraz da manyaklaşalım: 2008 yılında “obje fetişisti” olan bir kadın, resmi olarak Eiffel Kulesi ile evlenmiş ve müstakbel kocası için soyadını La Tour Eiffel olarak değiştirmiş.
Daha çok Paris isterseniz Paris Gezi Rehberimize de bekleriz.
2. New York City – Özgürlük Anıtı
Özgürlük Anıtı ya da orijinal adıyla Statue of Liberty, New York’a
giden her turistin görmeyi görev bellediği, karşı konulamaz bir havaya
sahip. Daha önce potansiyel turistler olarak türlü türlü filmde
yıkıldığını, devrildiğini, yandığını, uzaylılar Dünya’ya saldırdı mı ilk
darbe alan yerin burası olduğunu gördüğümüzden midir bilinmez,
kendisiyle bir bağımız da oluşmuş durumda, haliyle gittiniz mi görmeden,
yamacına gitmeden edemiyorsunuz. Tipik bir Amerikalıya sorsanız
“gitmesen de olur DUDE” cevabını alma ihtimaliniz çok yüksek, açıkçası
bize sorsanız da uzaktan görmek yetiyor da artıyor bile, ama yine de
hikayesini es geçmek olmazdı. Yılda 4 milyon kişi yanılıyor olamaz!Frederic Bartholdi tarafından tasarlanan ve kaidesi bile birlikte 93 metre uzunluğuna ulaşan heykelin yapımından, yukarıda “senin için şöyle böyle diyorlar Gustave’cığım” diye atıp tuttuğumuz Gustave Eiffel de eksik kalmamış ve Fransa’nın Amerika’ya hediyesi olarak verilmiş. Roma mitolojisinde yer alan özgürlük tanrıçası Libertas’tan esinlenilerek yapılan heykelin tacındaki 7 sivri uç, 7 kıtayı temsil ediyor ve elinde, üzerine Amerika Bağımsızlık Bildirgesi’nin tarihinin yazdığı bir tablet tutuyor.
Tarihi bilgi: Anıt, 19. yüzyılın ortalarından itibaren özellikle göçmenler için bambaşka bir anlam ifade etmeye başlamış, çünkü o dönemde yaklaşık 9 milyon kişinin göç ettiği Amerika’ya yaklaşıldığında göçmenlerin hedefe ulaşmayı başardıklarını fark etmelerini sağlayan ilk simge tabi ki Özgürlük Anıtı’ymış.
Hüzünlü bir şeyler: Şu ana dek anıtın tepesinden kendini atan ve intihar girişimi beklediği yönde sonuçlanan 3 kişi var.
Anlamsız bilgi: Lady Liberty’nin ayak numarasını merak edenler varsa, 859!
Aşırı yararlı bilgi: 2 parçadan oluştan dev New York Rehberimiz için şuraya ve hatta şuraya da bakabilirsiniz.
3. Roma- Kolezyum
Dünyanın en popüler şehir simgeleri listemizin en iddialı, en “yiyorsa laf edin” yapılarından biri olan Colosseum, Roma’nın hatta komple İtalya’nın en önemli simgesi durumunda. Hakkında onlarca efsane, onlarca hikaye var ancak biz onları hiç karıştırmadan öncelikle gerçek yapılış amacını ve tarihini şöyle bir anlatalım istiyoruz.Kolezyum’un tarihi pek eskilere, M.Ö 72-80 yılları arasında kadar dayanıyor. Aslında birçok film ve romandan da bildiğiniz üzere, o dönemde var olan gladyatörlerin savaşması, hayvanların dövüştürülmesi, çeşitli infazların, halka yönelik gösterilerin gerçekleşmesi ve halkın bu “gösterileri” alanı çevreleyerek izleyebilmesi amacıyla inşa edilmiş. Köleler ve mahkumlar tarafından bir amfi tiyatro şeklinde inşa edilen yapı yaklaşık 50.000 kişiyi ağırlayabilecek bir büyüklükte. (Tarihçiler insanların çok yüksek ihtimalle oldukça sıkışmış bir halde oturduklarını tahmin ediyor) Tabi böyle bir dönemde “Ricardo gel erken gidelim de en önden yer kapalım” gibi bir muhabbet olmadığını da tahmin ediyorsunuzdur, zira halkın Kolezyum’daki oturma dağılımı da mensubu oldukları sınıfa göre belirleniyordu.
Yüreğinize su serpelim: Yaygın efsanenin aksine, Kolezyum’da insanların aslanların önüne atılması gibi aşırı brutal bir durum yaşandığına dair herhangi bir kanıt yok. Uydurmayın, İlber Ortaylı ağzınızı kırar.
Manyakça bilgi: Eğer Kolezyum’un en ihtişamlı dönemlerinde gladyatör olsaydınız, başınıza gelebilecek en kötü senaryo, yapının “batı kapısından” çıkmanız olacaktı, çünkü burası arenada hayatını kaybeden insanların ve hayvanların çıkarıldığı kapı olarak biliniyordu.
Roma sevenler için Roma Gezi Rehberimizi buraya bıraktık.
4. Brüksel – Manneken Pis
Geldik en ayar olduğumuz şehir simgesi Manneken Pis, yani “işeyen
çocuk” heykeline. Kendisini görünce yanlış yere geldiğimizi
düşündüğümüz, 2-3 dakika bakındıktan sonra kendimizce Brüksel ile küçük
çaplı bir kavgaya tutuştuğumuz, “ulan nasıl oldu da bu kadar ünlü oldu
bu heykelcik” diye hayretler içinde kaldığımız Manneken Pis’in
hikayesini keşfetmek bize de biraz olsun iyi geldi. En azından artık
neden ünlü olduğunu biraz olsun anlayabiliyoruz. (hak verdiğimizden
değil ya, neyse)Aslına bakarsanız Manneken Pis ile ilgili birçok efsane var, çoğunun uydurma olduğunu anlamak için bu konuda uzman olmak falan gerekmiyor, ancak yine de bir şekilde hakkında konuşulmasını sağladığı için başarılı olarak kabul edilebilirler. Bunlardan en yaygın olanı, savaş döneminde küçük bir çocuğun şehri kuşatan askerlerin attığı büyük bombalardan birinin üzerine işeyerek şehri kurtarmış ve bu sebeple şehre heykelinin dikilmiş olduğu. Ne kadar doğrudur bilemiyoruz (tabi ki doğru değil) ancak halk buna inanmayı sevdiği gibi, heykele her sene yılın farklı dönemlerde farklı kıyafetler giydiriliyor ve kıyafetleri şehir müzesinde sergileniyor.
Dalga geçmelik bilgi: Bulunduğu noktaya yerleştirildiğinden beri Manneken Pis bol bol çalınıyor. Şu anda gidip göreceğiniz versiyonu ise aslında bir replika, ancak onu bile sık sık çalıyor ya da kırıyorlar. Ayıp ile komik arasındaki ince çizgide kaldık, gülmeden edemeyeceğiz. (Valla biz yapmadık)
Turistlere faydalı: İlgilenenler için Brüksel İpuçları ve Brüksel Gezilecek Yerler Rehberimiz burada sizi bekler.
5. Berlin – Berlin Duvarı
Berlin’e ayak basan her bireyde karmaşık duygular yaratan Berlin
Duvarı, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya’ya kaçmalarını
engellemek için 1961 yılında inşa edilmeye başlandı. “Utanç duvarı”
olarak anılmasının çok daha yerinde bir karar olduğu Berliner Mauer,
neredeyse dün diye tabir edilebilecek 1989 yılındaki yıkılış tarihine
kadar orada kalmayı başardı ve birçok hüzünlü hikayenin de kaynağı oldu.
Aslında basit bir tel örgü çekilmesiyle başlayan süreç, bu tel
örgülerin duvara çevrilmesi, ardından duvarın doğu tarafından batıya
kaçmaya çalışan kişilerin daha kolay görülebilmesi için beyaza boyanması
ve gözlem kulelerinin çoğaltılmasıyla daha da sıkı bir hale geldi.
Süreç boyunca yaklaşık 5000 kişi bunca önleme rağmen duvarın diğer
tarafına tüneller kazarak, bavulların içine girerek ya da bagajların
içine saklanarak geçmeyi başarsa da, 200’ün üzerinde insan da geçmeye
çalışırken hayatını kaybetti.Gezginlere yararlı bilgi: Günümüzde duvarın 1,3 km’lik bir bölümü
“East Side Gallery” adı altında, üzerinde çeşitli sanatçıların çalışmalarının bulunduğu bir alan olarak ziyaret edilebiliyor, kesinlikle kaçırmayın!
Turistlere sevindik olma kaynağı: Berlin İpuçları, Berlin Gezilecek Yerler, Berlin’le İlgili Şaşırtıcı Bilgiler ve Berlin Gece Hayatı rehberlerimiz ellerinizden öper.
6. Kopenhag – Küçük Deniz Kızı Heykeli
İşte Manneken Pis ile kapışacak bir diğer “bu muymuş yani” sembolü daha. En azından adında “küçük” olduğunu söyleyerek hayal kırıklığı derecemizi biraz daha aza indirgiyorlar, onun için kendilerine bir teşekkürü borç biliriz. Tabi ki küçük olan her şeyi beğenmiyor değiliz (hayır manidar espri yapmıyoruz), ancak bunlar da bu kadar ikonik hale gelmek için biraz komik kalıyor sanki. Yine de Manneken Pis’e göre çok daha estetik bir heykel olduğunu kabul etmek gerekiyor, orası ayrı.
Küçük deniz kızı heykelinin hikayesine gelecek olursak: Carl Jacobsen, Kopenhag’da bulunan Royal Danish Theatre’da bir bale gösterisi izliyor ve gösteriden çok etkileniyor. Söz konusu heykelin yapılması için bir girişimde bulunmaya karar veriyor ve balerin Ellen Price’tan bu heykel için modellik yapmasını rica ediyor. Ellen Price sanat için soyunmayı kabul edecek, sizin bildiğiniz kızlardan olmadığı için bu öneriyi kabul etmeyince, Ellen Price’tan esinlenilmesine rağmen nü model olarak heykeltıraş Edvard Eriksen’ın eşi model alınıyor. Sonradan ortaya türlü efsane çıkar ve bunlardan en yaygını küçük denizkızının karada yaşamakta olan bir prense aşık olduğu ve bu sebeple ona en yakın olabileceği noktada oturduğu söylenir durur.
Sizi küçük sürprizlerle şaşırtalım: Heykel üzerinde bulunduğu kayaya yerleştirildiği günden beri defalarca saldırıya uğramış. Kafası kesilmiş, kolu koparılmış hatta protesto amaçlı üzerine çarşaf bile örtülmüş. İnsanları anlamak zor tabi.
7. Londra – Big Ben Saat Kulesi
Daha Londra’nın L’sini söylediğimizde gözünüzde canlanan görüntünün
içinde Big Ben’in olduğuna adımız gibi eminiz. O zaman bu ikonik
simgeden de bahsetmeden geçmek olmazdı diyerek konuya girelim.Bu noktada önce yanlış bilinen bir gerçeği düzeltmeyi görev biliriz! Çoğumuz Big Ben’i saat kulesinin adı olarak bilsek de, aslında Big Ben kulenin büyük çanına verilen isim, fakat zaman içinde halk arasında komple kule için kullanılan bir isme dönüşmüş. Kulenin orijinal adı Elizabeth Tower. (Zaten bıraksak İngiltere’deki her şeyin adını Elizabeth koyacaklar) Westminster Sarayı 1830’lu yıllarda çıkan bir yangın sonucu zarar gördüğünde, hatta neredeyse yerle bir olduğunda, yeni binaya daha ihtişamlı ve ilgi çekici olması amacıyla bir saat kulesi eklenmesinin daha iyi olacağını düşünmüşler. Muhtemelen bu kadar da ilgi çekeceğini düşünmemişlerdi tabi.
Çılgın bir bilgi daha: Londra’nın en ünlü saati olmak kolay değil. Bu yüzden her sene saatle ilgili ayarlamaların yapıldığı dönemde oldukça ciddi bir sürece girildiği gibi, sarayın içinde bulunan tam 2000 adet saat de teker teker Big Ben’e göre ayarlanıyor.
Basın gidin dedirtecek bilgi: Big Ben Saat Kulesi’nin dışından 58 tane fotoğraf çekebilirsiniz, ancak İngiliz vatandaşı değilseniz içini gezdirmiyorlarmış. YOK YA.
8. Sidney – Opera Binası
Biz AKM neden kapandı, neden açılamadı aşamalarını henüz (!)
atlatamamışken, yılda yaklaşın 3000 etkinliğe ev sahipliği yaparak
aklımızı alan Sidney Opera Binası, aslında öyle çok da çılgın bir
hikayeye sahip değil. Dünyaca ünlü binanın mimarı Jorn Utzon, bu
projenin mimari olarak seçilmeden önce 3 juri tarafından geri
çevrilmesine rağmen, 4. jurinin kararı ile 232 diğer yarışmacı arasından
sıyrılmayı başarmış ve muhtemelen hayatının en önemli projesine imza
atmış. (Eminiz bu işi yalnızca 5000 Pound’a yaptığına pişman olmuştur.)
Normalde 4,1 milyon pound’a inşa edilmesi planlanırken proje sonunda
toplam bütçe yaklaşık 60 milyon pound’u bulunca işler Jorn Bey için
biraz karışsa da, yapının Unesco Dünya Mirası listesine de dahil olması
ve yılda ortalama 2 milyon kişinin etkinliklere seyirci olarak katılması
ile, herkesin gönlünü almayı başarmıştır diye tahmin ediyoruz.Kıskançlıktan öldüren bilgi: Queen, tam 4 kez Sidney Opera Binası’nda sahne almış. Sidney’i göremediğimize mi yanalım, Queen’i kaçırdığımıza mı üzülelim biz de şaşırdık.
Dünyadaki kaynakları kimin tükettiğini bulduk: Binanın tam 1000 odası var ve yılda 15.000 ampul değiştiriliyor.
Ben abartıp orada yaşamaya hallendim diyenlere şurada yerlisiyle, daha doğrusu Türkiye’den Sidney’e göç etmiş bir Türk ile yapılmış bir röportajımız da var.
9. Pisa – Pisa Kulesi
Halini görünce insanı bir gülme tutan, turistlerin saçma sapan
ittirmeli pozlarına maruz kalmaktan neye yaradığını bile kimsenin
bilmediği Pisa Kulesi’nin hikayesi de tahmin ettiğiniz üzere biraz
gülünç. Normalde tabi ki dik olması hedeflenerek 1173 yılında inşa
edilmeye başlanan kule, 3. katı inşa edilirken, esrarengiz bir şekilde
eğilmeye başlamış çünkü kulenin üzerine inşa edilmekte olduğu toprağın
bu yapının ayakta kalabilmesi için elverişsiz olduğu ortaya çıkmış.
Fakat bu onları durdurmak için yeterince geçerli bir sebep olmamış.
Savaş nedeniyle bir süre ara verildikten sonra (yaklaşık 100 yıl kadar)
inşaata tekrar başlamışlar. Ancak toparlamaya çalıştıkça işler iyice
saçma bir hal almış ve kule günümüzdeki “yamuk” görüntüsüne kavuşmuş.
Aslına bakarsanız normalde pek de ilgi çekmeyecek bir şehrin günümüzde
ciddi bir turist popülasyonunu kendine çekiyor olmasının ana sebebi
olduğu için, bilinçli bir şekilde yapmamış olsalar da, birçok açıdan
mimarlarını tebrik etmek gerekiyor.Battıkça batıyorlar: Zemin nedeniyle Pisa Kulesi’nin eğilip bükülmesi bir yana, yanındaki katedral ve vaftizhane de yavaş yavaş batmaya başlamış. Bakalım bundan yüzyıllar sonra ne olacak?
Güvenli mi? Pisa Kulesi 90’lı yıllarda bir süre tadilat için kapatılmış ve sağlamlaştırılmış. Dolayısıyla içine girmenin güvenli olduğu söyleniyor. Ancak biz yine de sorumluluk kabul etmiyoruz. Sonra OitheBlog girin dedi girdik, yazıklar olsun size demeyin.
10. Agra/Hindistan – Tac Mahal
Hindistan’ın en ünlü yapısı Tac Mahal’ın hikayesini seveceksiniz,
çünkü oldukça masalsı bir havası var. O dönemki imparatorluğun hükümdarı
olan Şah Cihan, üçüncü ama en sevdiği karısı (ne kadar ince bir adam)
olan Mümtaz Mahal’ı 14. çocuklarını doğurduktan sonra kaybeder. Karısını
kaybedince uzun süre yas tutan Şah Cihan, sonunda onun adına heybetli
bir anıt yaptırmaya ve anısını sonsuza kadar yaşatmaya karar verir.
İnşasına 1632 yılında başlanan Tac Mahal’ın yapılması yaklaşık 20 yıl
sürer, yapımında 20.000’e yakın işçi çalışır ve binayı oluşturan
taşların taşınabilmesi için binlerce fil kullanılır. İşin kötüsü bu
hüzünlü hikaye, burada kalmıyor, çünkü Şah Cihan, bir süre sonra
hastalanıyor, yerine geçmek isteyen oğlu ise bu durumdan yararlanarak
babasını hapse attırıyor. Ölene dek hapiste kalan Şah Cihan’ın hapis
tutulduğu yerden dışarı bakınca ise karısı için yaptırdığı Tac Mahal
görünüyor. Hikayeden çıkarılacak sonuç: 3 kadın ile evlenmeyin.Çevreci bilgi: Günümüzde, yılda 3 milyona yakın kişi tarafından ziyaret edilen Tac Mahal’in dışı beyaz mermerden yapıldığı için civarındaki fabrikaların yarattığı hava kirliliği binanın olumsuz yönde etkilenmesine neden olunca, konuyla ilgili birçok kampanya başlatılılır ve binayı koruma amacıyla birçok fabrika kapatılır.
İster inan ister inanma bilgisi: Rivayete göre Şah Cihan, Tac Mahal’in tam karşısına, aynı yapının siyah mermer ile yapılmış bir versiyonunu inşa ettirmek istemiş, ancak oğlu ile olan çekişmesi bu yapının var olmasının önüne geçmiş.
11. Moskova – Aziz Vasil Katedrali
Çoğumuzun Kremlin Sarayı ile karıştırdığı, soğana benzeyen renkli
kubbeleriyle ünlü, rengarenk ve bir kilise için gereksiz tatlılıktaki
Aziz Vasil Katedrali, özelden genele doğru gidecek olursak Kızıl
Meydan’ın, Moskova’nın hatta komple Rusya’nın en ünlü yapısı. Zaten
güzelliği ve ihtişamı karşısında bu kadar ünlü bir hale gelmemesi son
derece anormal bir durum olurdu.Daha uluslararası adıyla Saint Basil’s Cathedral, dengesiz kişiliği ile nam salmış “Korkunç İvan” tarafından Rusya’nın kazandığı zaferleri kutlama amaçlı yaptırılıyor. Hansel ve Gretel’den fırlamış görünümlü katedralin en ilgi çekici tarafı olan 8 kubbesinin her biri de, savaşlarda kazanılan 8 ayrı zaferi temsil ediyor. İlk yapıldığı dönemlerde som altından olan kubbeler, 1670 yılında farklı renklere boyanıyor, 1860 yılında bu renkler daha da karmaşık bir hale getiriliyor ve bugünkü görüntülerini alıyorlar. Şu an bir müze olarak hizmet veriyor ve Kremlin Sarayı’nın hemen yanında ziyaret etmeniz için sizi bekliyor. (Size o Rusya biletini baktırtacağız)
Klişeye boğuyoruz: Katedralin İtalyan mimarı Barma’nın benzer güzellikte bir yapıyı başka bir noktaya daha yapamaması için Korkunç İvan tarafından gözlerinin oydurulduğu gibi bir efsane var. Ancak bu efsane dünyanın her ülkesindeki her güzel yapının mimarı için söylenip durduğuna göre, galiba o aralar akım haline gelmiş bir efsane biçimi-imiş.
12. Çin Seddi
6000 küsür km uzunluğu ile var olan en ilginç ve en ünlü savunma duvarlarından biri olan Çin Seddi aynı zamanda tahmin edebileceğiniz üzere dünyanın en uzun savunma duvarı olma özelliğini de taşıyor. Bilinenin aksine, tarihçilere göre Çin Seddi’ni tek bir duvar olarak değil, 2000 yıl boyunca sistematik olarak yapılmış ve birleştirilmiş birçok duvar olarak değerlendirmek gerekiyor. Peki nasıl oldu da iş bu noktaya geldi diyecek olursanız, aslında olay M.Ö. 8. yüzyılda Çin’de bulunan 7 krallığın arasında geçen savaşa kadar dayanıyor. Savaş süresinde krallıklar kendilerini korumak adına topraklarının etrafını duvarlar ile çevirmeye başlıyorlar. Fakat tüm bu savaş sürecinin sonucunda Qin Krallığı tüm diğer krallıklara karşı zafer kazanmayı başararak Çin İmparatorluğu’nu kurunca ülkenin başındaki Qin Shi Huang, sınırları genişlemiş olan imparatorluğun kuzey bölümüne de bir duvar örülmesi emrini veriyor ve süreç bu şekilde başlıyor. Genel olarak bakıldığında duvarın örülmesinde tüm bu yılları kapsayan süreçte 1.000.000’a yakın işçi çalıştığı ve 300.000’e yakın işçinin de inşa sırasında hayatını kaybettiği söyleniyor. Bunca çaba başarılı oluyor mu diye soracak olursanız, hayır, özellikle Moğolları ülke sınırlarından uzak tutmakta oldukça güçlük çekiliyor. Özellikle Cengiz Han gibi bir adam devreye girince, bu sefer Çin İmparatorluğu, kuzey duvarını daha da güçlendirme kararı alıyor ve uzadıkça uzuyor. Günümüzde en iyi korunabilmiş ve en çok ziyaret edilen kısmı ise Ming Hanedanlığı’ndan kalan bölüm.
Ürkütücü bilgi: Çin Seddi’nin yapımında kullanılan harçta insan kemikleri kullanıldığı gibi manyakça bir söylenti olsa da, bu aslında yapım aşaması sırasında hayatını kaybetmiş olan işçilerin duvar yakınına gömülmüş olmasının abartılmış halidir.
Bir yanlışı düzeltelim: Hayır, Çin Seddi Ay’dan bakınca görünmüyor, bu mümkün değil. (Evet biz de inanmak istiyorduk)
13. Los Angeles – Hollywood Yazısı
Meşhur Hollywood Sign bu günlerini görmeden önce, 1900’lerin
başlarında, çiftçilerin, kovboyların ve yerel halkın yaşadığı “buralar
eskiden dutluktu” muhabbetinin kolaylıkla çevrilebileceği türden bir
yerdi. Fakat zamanla bölgenin olumlu hava şartları ve çekim
yapmaya/stüdyo kurmaya elverişli alanlara sahip olması nedeniyle yavaş
yavaş stüdyoların dikkatini çekmeye başladı ve 20’li yıllardan itibaren
bu işlerin merkezi haline geldi. Kasaba görünümündeki kentin yerini
ışıklı tabelalar ve ihtişamlı binalar aldıkça, insanların buraya olan
ilgisi de pek tabi tavan yaptı. Bu gelişim sürecinde bölgeye yatırım
yapan emlak zenginlerinden birisi, “Hollywoodland” adlı
gayrimenkul projesi için bir billboard, yani tabela yaptırmaya karar
verir. Akabinde Büyük Buhran ve savaş gibi ciddi süreçler araya girince,
söz konusu firma batar ve Hollywood Land tabelası da kaderine terk
edilir. Yine de tabelanın yıllardır orada var olması, onun ikonik bir
hale gelmesini sağlamayı başarmıştır ve onu yaptıran firma ile
özdeşleştirilmeden, şehrin bir simgesi haline dönüşür. Aslında yer yer
bu ikonu pek sallamadıkları ve çürümeye bıraktıkları bile olmuş ancak
eksik olmasın Playboy’un kurucusu Hugh Hefner gibi kişilerin desteğiyle
yenilenmiş. Canım benim demek tek derdi popo değil adamın.Eğlenceli olmayan bilgi: 1932 yılında Peg Entwistle adlı Broadway oyuncusu, şansını denemek için Los Angeles’a taşınmış ve burada oyunculuk yapmaya başlamış ancak bir türlü istediği başarıyı yakalayamayınca aynı yıl Hollywood tabelasının “H” harfinin üzerine çıkarak kendini aşağı bırakmış ve hayatını kaybetmiş.
Eğlenceli olan bilgi: Tabelanın adeta çürümeye bırakıldığı önemsiz dönemlerinde, Hollywood yazısı bazı şakacı arkadaşlar tarafından “Hollyweed” olarak değiştirilerek, Los Angeles’ta esrarın legal hale getirilmesi için küçük bir çaba gösterilmiş.
14. Rio de Janeiro – Kurtarıcı İsa Heykeli
Orijinal adıyla Cristo Redentor, Rio’ya ayak basan
her insanın mutlaka peşine düştüğü, dünyanın en ünlü heykellerinden ve
dini sembollerinden biri. Oldukça ihtişamlı ve heybetli bir heykel
olduğu için aslına bakarsanız çoğumuz tarafından dini bir sembol olarak
değerlendirilmekten çok görsel ve sanatsal değeri nedeniyle ilgi
çekiyor. Corcovado Dağı üzerinde yükselen heykelin inşasına tam olarak
1922 yılında konuyla ilgili bir yarışmanın yapılmasının ardından
başlanmış ancak işin fikir babası 1850’li yıllarda bu işi kafaya koymuş
olan Fransız bir rahip olarak biliniyor. Yarışmayı kazanan Heitor Da
Silva Costa’nın önderliğinde 9-10 yıla yakın sürede tamamlanan ve
kaidesiyle birlikte 38 metre uzunluğuna erişen heykelin kollarını açmış
bir şekilde tasvir edilmesi ise barışı ve İsa’nın herkesi kucakladığını
temsil etmek amacı ile yapılmış.Güldürdü: 2010 yılında kimliği belirsiz bir kişi İsa heykelinin üzerine sprey boyayla bir şeyler karaladığı için ülke çapında aranmaya başladığı gibi, olay belediye başkanının televizyonda çıkıp “Onu bulacağız!” açıklamaları yapacağı kadar da büyümüş. Onlar kızmış ama, biz güldük.
Korkuttu: Kurtarıcı İsa Heykeli’ne, daha önce birkaç kez yıldırım düşmüş. Bunlardan en yakın zamanda gerçekleşeni İsa’nın 2 parmağının kopmasına neden olmuş. Buradan kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
15. Gize/Mısır – Keops Piramidi
Size piramitlerin tarihi çok da başarılı anlatamayabiliriz, kimsenin
sırrını çözemediği şeyi bizim çözmüş olmamızı bekleyeceğinizi de
sanmıyoruz. Ancak şu güne dek çözülebilen ve bilinen kısımlarını şöyle
bir özet geçmeyi deneyeceğiz.Mısır’ın Gize kentinde bulunan üç büyük piramidin en eskisi ve en büyüğü olan Keops Piramidi aslında Kral Khufu için bir anıt mezar olarak inşa edilmiş. Günümüzde 152 metre yüksekliğinde olmasına rağmen 9 metre kadarını erozyon nedeniyle kaybettiği söyleniyor. 4000 yıl kadar dünyanın en yüksek yapısı olma özelliğini taşıyan ve 2,3 milyon kireç taşındanan oluşan piramidin yapımı M.Ö 2540 civarında başlamış ve tahminlere göre 23 yıl kadar sürmüş. Taşların nasıl taşındığı, nasıl yerleştirildiği ve genel olarak bu yapının nasıl oluşturulduğu konusunda birçok hipotez olsa da, henüz gizemini koruyor.
Ağızları açık bırakan bilgi: Keops Piramidi’nin taşları kullanılarak, neredeyse 30 tane Empire State binası inşa edilebiliyor. Sırf bu sebepten bile “bu adamlar bu işi o dönemde nasıl başarmış yahu?” sorusunu 80 kez sorasımız geliyor.
Turistlere bilgi: Büyük Gize Sfenks’i de tam olarak bu bölgede bulunuyor ve Sfenks’in yüzünün Khufu’nun oğlu Kefren’den esinlenilerek yaratıldığı tahmin ediliyor.
Not: Tahmin edersiniz ki bu yazıyı çeşitli kaynaklardan araştırma yaparak hazırladık. Doğru olmadığını düşündüğünüz bir bilgi içeriyor olabilir, ancak her eseri birçok farklı kaynaktan bakıp en doğru olanını yazının içine eklemeye çalıştığımızı bilin istedik.
Yorumlar
Yorum Gönder